Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η ίδρυση του ΟΗΕ το 1945 : Η πολιτική οργάνωση της διεθνούς κοινωνίας μετά τον Πόλεμο


Της Εμμανουέλας Δούση, επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: Καθημερινή

   Πριν ακόμα τελειώσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι συμμαχικές δυνάμεις που μάχονταν κατά του Αξονα αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν νέο διεθνή οργανισμό. Η απογοητευτική εμπειρία της Κοινωνίας των Εθνών και η οδυνηρή δοκιμασία του πολέμου όχι μόνο δεν αποθάρρυναν, αλλά ενέτειναν την προσπάθεια πολιτικής οργάνωσης της διεθνούς κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η φυσιογνωμία του νέου οργανισμού υπήρξε προϊόν πολυάριθμων διαβουλεύσεων, με πρωταγωνιστές τον Αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ και τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν.


Η Κα Εμμανουέλλα Δούση είναι επίσης ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου "Το δίκαιο της ευθύνης των κρατών για διεθνείς αδικοπραξίες". Σχετικά με τις Διασκέψεις που οδήγησαν στη δημιουργία του ΟΗΕ, διαβάστε το βιβλίο "Τεχεράνη, Γιάλτα, Πότσνταμ" του Α. Κοραντή. Θα βρείτε και τα δύο στο www.e-shop.gr.

Από τη διεθνή βιβλιογραφία προτείνουμε τα ακόλουθα:

       

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης


Του Ιωάννη Σ. Κολιόπουλου, ομότιμου καθηγητή της Ιστορίας των Νέων Χρόνων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ

Πηγή: Καθημερινή

   Η Μεγάλη Ιδέα υπήρξε ένα από τα πιο μεγαλόπνοα προγράμματα εθνικής ολοκληρώσεως και αναπτύξεως στη Ν. Βαλκανική: προέβλεπε την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση όλων των ιστορικών ελληνικών χωρών, δηλαδή της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, των Επτανήσων, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης, της Κύπρου, της Μικράς Ασίας και του Πόντου σε μια «Ελληνική Αυτοκρατορία». Παράλληλα και ταυτόχρονα υπήρξε ένα άλλο ελληνικό ρεύμα που συνέδεε την απελευθέρωση των ιστορικών ελληνικών χωρών, το οποίο προϋπήρξε της Μεγάλης Ιδέας. Ηταν ο φωτισμός της Ανατολής διά των φώτων της Δύσεως. Στον φωτισμό αυτό, η Ελλάς θα είχε τον ρόλο του «φάρου» της Δύσεως στην Ανατολή. Η Μεγάλη Ιδέα γεννήθηκε στη διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821, μολονότι πολλά χαρακτηριστικά της κυοφορούνταν πριν από τον Αγώνα. Μάλιστα δε, η ιδέα της επικράτειας του έθνους, υπήρξε σε αντιδιαστολή με αυτή του ελληνικού κράτους προγενέστερη αυτής.


   Για τον αντίκτυπο της Μεγάλης Ιδέας στην κοινή γνώμη της εποχής διαβάστε και το βιβλίο¨"Η Μεγάλη Ιδέα στον Τύπο του Γένους: Ο Τύπος στην Ελλάδα και στην οθωμανική αυτοκρατορία 1800-1923" της Κατερίνας Μυστακίδου. Παραλάβετέ το στο σπίτι σας, όπως και πολλά συγράμματα του Ιωάννη Κολιόπουλου στο ακόλουθο βιβλιοπωλείο:

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Γνώριζε ο Χίτλερ για την πτήση του Ρούντολφ Ες στη Βρετανία;

Ρούντολφ Ες

   Ο Ρούντολφ Βάλτερ Ρίχαρντ Ες (Rudolf Walter Richard Heß) υπήρξε από το 1933, έτος ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία, έως το 1941 ο δεύτερος στην ιεραρχία του Εθνικοσοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γερμανίας .
   Ο Ες είναι ο πρωταγωνιστής ενός θωλού μέχρι σήμερα ιστορικού γεγονότος. Στις 14 Μαΐου 1941, πιλοτάρει ο ίδιος ένα γερμανικό Μέσερσμιτ και πέφτει με αλεξίπτωτο στη Σκωτία. Εκεί επιδιώκει να συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα, όμως φυλακίζεται από τους Βρετανούς ως το τέλος του Πολέμου. Αλλά και το ναζιστικό καθεστώς τον κηρύσσει προδότη και θα τον χαρακτηρίσει παρανοΐκό.
    Σκοπός του ταξιδιού του στη Βρετανία φαίνεται ότι ήταν η διαπραγμάτευση της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στη Γερμανία να κινηθεί ανατολικά, προς το «ζωτικό της χώρο», έχοντας καλλυμένα τα νώτα της. Το ερώτημα, ωστόσο, προκύπτει από τη γερμανική αντίδραση. Γνώριζε ο Χίτλερ ότι ο Ες θα πραγματοποιούσε αυτό το ταξίδι; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα αποσαφήνιζε τα σχέδια του Χίτλερ και θα έριχνε φως στη διπλωματική ιστορία της περιόδου εκείνης. Το περίεργο είναι ότι η απάντηση δεν δόθηκε ποτέ, παρότι ο Ες έμεινε ζωντανος ως το 1987, εκτείοντας την ισόβια ποινή που του επέβαλε το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης.
   Νές έγγραφα που ήρθαν στο φως ανατρέπουν την επικρατούσα ιστορική άποψη ότι ο Ες έδρασε μόνος του, χωρίς να λάβει εντολή από τον Χίτλερ. Τα έγγραφά αυτά βρέθηκαν στα κρατικά αρχεία της Ρωσίας και ανήκουν στον Karlheinz Pintsch, έναν από τους στενούς συνεργάτες του Ες. Το πρόβλημα όμως που προκύπτει είναι εάν τα έγγραφα αποτυπώνουν τα πραγματικά γεγονότα ή εκείνο που επιβλήθηκε στον Pintsch να δηλώσει μετά τη σύλληψή του από τον Κόκκινο Στρατό. Διότι τη Σοβιετική Ένωση της ψυχροπολεμικής περιόδου συνέφερε η αποκάλυψη μιας αγγλογερμανικής συνομωσίας εναντίον της.
   Διαβάστε εδώ το ενδιαφέρον άρθρο του Der Spiegel. Για περισσότερες πληροφορίες και διάφορα σενάρια για την πτήση του Ες στη Μεγάλη Βρετανία προτείνουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα βιβλία.