Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Γνώριζε ο Χίτλερ για την πτήση του Ρούντολφ Ες στη Βρετανία;

Ρούντολφ Ες

   Ο Ρούντολφ Βάλτερ Ρίχαρντ Ες (Rudolf Walter Richard Heß) υπήρξε από το 1933, έτος ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία, έως το 1941 ο δεύτερος στην ιεραρχία του Εθνικοσοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γερμανίας .
   Ο Ες είναι ο πρωταγωνιστής ενός θωλού μέχρι σήμερα ιστορικού γεγονότος. Στις 14 Μαΐου 1941, πιλοτάρει ο ίδιος ένα γερμανικό Μέσερσμιτ και πέφτει με αλεξίπτωτο στη Σκωτία. Εκεί επιδιώκει να συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα, όμως φυλακίζεται από τους Βρετανούς ως το τέλος του Πολέμου. Αλλά και το ναζιστικό καθεστώς τον κηρύσσει προδότη και θα τον χαρακτηρίσει παρανοΐκό.
    Σκοπός του ταξιδιού του στη Βρετανία φαίνεται ότι ήταν η διαπραγμάτευση της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στη Γερμανία να κινηθεί ανατολικά, προς το «ζωτικό της χώρο», έχοντας καλλυμένα τα νώτα της. Το ερώτημα, ωστόσο, προκύπτει από τη γερμανική αντίδραση. Γνώριζε ο Χίτλερ ότι ο Ες θα πραγματοποιούσε αυτό το ταξίδι; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα αποσαφήνιζε τα σχέδια του Χίτλερ και θα έριχνε φως στη διπλωματική ιστορία της περιόδου εκείνης. Το περίεργο είναι ότι η απάντηση δεν δόθηκε ποτέ, παρότι ο Ες έμεινε ζωντανος ως το 1987, εκτείοντας την ισόβια ποινή που του επέβαλε το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης.
   Νές έγγραφα που ήρθαν στο φως ανατρέπουν την επικρατούσα ιστορική άποψη ότι ο Ες έδρασε μόνος του, χωρίς να λάβει εντολή από τον Χίτλερ. Τα έγγραφά αυτά βρέθηκαν στα κρατικά αρχεία της Ρωσίας και ανήκουν στον Karlheinz Pintsch, έναν από τους στενούς συνεργάτες του Ες. Το πρόβλημα όμως που προκύπτει είναι εάν τα έγγραφα αποτυπώνουν τα πραγματικά γεγονότα ή εκείνο που επιβλήθηκε στον Pintsch να δηλώσει μετά τη σύλληψή του από τον Κόκκινο Στρατό. Διότι τη Σοβιετική Ένωση της ψυχροπολεμικής περιόδου συνέφερε η αποκάλυψη μιας αγγλογερμανικής συνομωσίας εναντίον της.
   Διαβάστε εδώ το ενδιαφέρον άρθρο του Der Spiegel. Για περισσότερες πληροφορίες και διάφορα σενάρια για την πτήση του Ες στη Μεγάλη Βρετανία προτείνουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα βιβλία.
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου